Wat is dat krakende geluid bij een behandeling?

Chiropractoren staan in de volksmond vaak bekend als de “bottenkrakers”. Waarom? Omdat er tijdens een behandeling vaak een krakend geluid gehoord wordt. Bij het woord “bottenkraker” wordt vaak gedacht dat het krakend geluid komt vanuit de botten of het kraakbeen. Dit is niet waar, maar waar wat is het dan wel? Daarvoor gaan we even wat uitleggen over het gewricht.

krakend-geluid.png

Hoe zit een gewricht in elkaar?
Een gewricht bestaat uit twee of meer botten die met elkaar in verbinding staan. De uiteindes van de botten zijn vaak voorzien van kraakbeen die de botten beschermt en helpt bij bewegen. Rondom ieder gewricht zit een gewrichtskapsel die samen met de gewrichtsbanden alles bij elkaar houdt. Binnen het kapsel bevindt zich een vloeistof (synovium) wat zorgt dat het gewricht soepel kan bewegen.

krakend-geluid-2.png

Doel van een chiropractische manipulatie
Een chiropractische manipulatie wordt in het Engels vaak aangegeven als een High-velocity Low-amplitude (HVLA) manipulation. Dit houdt in dat er een snelle impuls wordt gegeven, waarbij het gewricht maar minimaal bewogen wordt. De manipulatie wordt gedaan om het gewrichtskapsel wat op te rekken om meer bewegelijkheid te creëren in het gewricht. Deze oprekking kan alleen plaatsvinden wanneer er een bepaalde kracht op gezet wordt.

In de natuurkunde staat kracht gelijk aan = massa x versnelling. Een chiropractische HVLA impuls bestaat dus uit een hoge versnelling, wat betekent dat er weinig massa gebruikt hoeft te worden en daardoor vaak als niet vervelend wordt ervaren. Deze impuls wordt gegeven om functie en mobiliteit van een gewricht te herstellen, en het veroorzaakt een kleine oprekking van de omliggende spieren. Het ligt oprekken van spieren heeft een neurologische effect waarbij de spierspanning rondom het gewricht verminderd.

Waardoor wordt het krakende geluid dan veroorzaakt?
Het proces van het knakkende geluid heet tribonucleatie en werkt als volgt:

In het gewricht zit een aanzuigende kracht tussen de botten die ervoor zorgt dat de botten in contact met elkaar blijven en beweging toestaat. Een kracht die het gewricht juist oprekt (tractie) veroorzaakt precies het tegenovergestelde. Wanneer er een impuls wordt gegeven, wordt de tractiekracht groter dan de aanzuigende kracht. Er ontstaat een negatief drukverschil waarbij een gasbubbel ontstaat in het synovium. Deze gasbel lost later gewoon weer op. Het is bewezen dat dit proces geen negatieve gevolgen heeft, juist alleen maar positieve: het verhoogd de bewegelijkheid.

Het krakende geluid eenvoudig uitgelegd
Het bovenstaande proces is complex. Om het eenvoudiger uit te leggen kun je het vergelijken met het openmaken van champagne fles. De druk wordt negatief nadat de kurk uit de fles schiet, daarbij is een poppend geluid hoorbaar.

Is het belangrijk om te horen?
Nee, het is niet van belang om het krakende geluid bij een chiropractische behandeling te horen. Uit onderzoek blijkt dat een chiropractische manipulatie ook kan werken zonder het ontstaan van de gasbubbel. Belangrijker is het effect dat er meer bewegelijkheid ontstaat. Meer beweging geeft een verhoging van de doorbloeding en een ontspanning van spieren. Chiropractoren maken gebruik van manipulaties, maar ook veel andere technieken: spiertechnieken rektechnieken en oefeningen.

Heb je nog vragen hierover of wil je dat een chiropractor je dit nog eens goed uitlegt, vraag het dan tijdens de eerstvolgende behandeling, bel ons op 073-6840910 of mail ons naar:  balie@cyclolab.nl

 

 

Afspraak maken