Is het slikken van pijnstillers wel zo verstandig?

Wanneer u veel pijn hebt, gaat u vaak pijnstillers gebruiken. Helpen die niet dan worden steeds zwaardere, soms verslavende pijnstillers voorgeschreven, waaronder oxycodon. Dat zeggen pijnspecialisten in een artikel in de Volkskrant. Het gebeurt onder meer bij buikpijn, botbreuken of bijvoorbeeld bij een langdurige revalidatie na een operatie. Bij chronische klachten zoals hoofdpijn, chronische rugpijn, gewrichtspijn en hernia komt dit heel vaak voor. Onze beroepsvereniging (de Nederlandse Chiropractoren Associatie (NCA)) adviseert in dat soort gevallen een chiropractor te consulteren.

Wat zijn de gevaren van langdurig gebruik van pijnstillers?
U kunt last krijgen van bijeffecten:
  • Misselijkheid.
  • Buikpijn.
  • Algehele malaise.
  • Hoofdpijn.
  • Gewenning en verslaving aan het medicijn.
  • Andere bijeffecten (bijsluiter).

Wat denken de specialisten hiervan?
Volgens de pijnspecialisten worden zware pijnstillers vaak voor lange tijd voorgeschreven. “De kans dat je verslaafd raakt aan de (zware) pijnstillers is vrij groot' waarschuwt een specialist van het RadboudUMC in de Volkskrant. De cijfers zijn best confronterend; Oxycodon werd in 2011 aan 148-duizend patiënten voorgeschreven, in 2017 aan 439-duizend patiënten. Dat is een verdrievoudiging in zes jaar tijd.
Bij het middel ontstaat een bepaalde rush – een prettig gevoel. Maar er zijn ook patiënten die er somber of geestelijk labiel van worden. In het artikel geven patiënten toe dat ze moeilijk van de pijnstillers af konden blijven.

Internationale richtlijnen
“Patiënten die al decennia lang naar onze chiropractoren komen, zijn uit op een veilige, efficiënte en niet-medicamenteuze oplossing voor hun klachten. En dat is niet zo gek: alle huidige internationale richtlijnen op het gebied van rugklachten raden chiropractie aan” (bron: NCA).
Chiropractoren hebben een degelijke universitaire opleiding genoten, waarbij in bijvoorbeeld Denemarken de studenten in de eerste jaren van hun studie dezelfde colleges volgen als studenten geneeskunde. Chiropractie-studenten specialiseren zich naast basis-geneeskunde in rug- en nekklachten en andere klachten vanuit de wervelkolom, het zenuwstelsel of spieren en gewrichten.” De NCA maakt zich al jaren sterk voor een Nederlandse universitaire opleiding voor chiropractie.

Wat kan ik het beste doen?
  • Overleg en bespreek de noodzaak en bijwerkingen van medicijnen met uw huisarts.
  • Consulteer een chiropractor, wij kunnen u duidelijk maken wat wij voor u kunnen betekenen.
  • Heeft u twijfels? U kunt ons benaderen voor een vrijblijvend gesprek en onderzoek. Bel: 073-6840910.
Afspraak maken